funken`s Historie
Etter andre verdenskrig startet Store Norske Spitsbergen Kulkompani A / S (SNSK) en omfattende ombygging av Longyearbyen. Et fokus for den nye byen var en gruppe bygninger ved foten av Gruve 2 i Nybyen.
Fem brakker ble bygget i løpet av sommeren og høsten 1946. Året etter ble det også bygd bad, vaskeri, pumpestasjon og butikk. Den ansvarlige arkitekten var Jacob Olav Martin Hanssen, som også hadde tegnet Colosseum kino i Oslo. Under jobben han gjorde for SNSK tegnet han også planene for bygningene på Haugen og sommeren 1946 så Haugen også sine første bygninger. Disse inkluderte tre hus for fire personer, og fundamentet for mottaksbygningen (nå kjent som Funken), sykehus og kontorer. Disse bygningene ble ferdigstilt i 1947.
11. juni 1953 gikk et stort skred nedover Vannledningsdalen. Tre mennesker ble drept og bygningene til Haugen ble mer eller mindre utslettet. Skredet ødela sykehuset, familieboliger og deler av mottaksbygningen. Dagen skredet gikk hadde helt nye møbler blitt flyttet inn i hovedmottaksfløyen, og det hele ble ødelagt. Etter skredet ble mottaksbygningen bygget om og utvidet.
Mottaksbygningen, 'Funktionærmessa' (kjent som Funken), var også hjemmet til det ugifte administrative personalet. Her var det separate korridorer for kvinner og menn med enkeltrom, delte stuer, salonger og biljard- og bordtennisrom. Her kunne personalet nyte en spisestue med egne kokker, vaskehjelp og servitører. Resepsjonsområdet til bygningen, kalt 'Repen', lå gjennom salongene med egen spisestue samt flere gjesterom.
Kjelleren var også full av fasiliteter. Her var det separate dusjer og bad for hvert kjønn, samt badstue. Det fantes et vaskeri med felles vaskemaskiner, sentrifugerer, ruller og tørkeskap. Dette ble også delt med familiene som bodde på Haugen. Og kjellerkorridoren ble brukt som en innendørs skytebane.
Nordpolet var lokalisert i Funkens kjeller helt frem til Svalbardbutikken flyttet inn i det nye sentrum i mars 1992. Kjelleren var også hjemmet til et melkerom, der de som bodde på Haugen kunne hente kvoten sin.
Funken var hjemmet for sosiale aktiviteter og underholdning for det administrative personalet.
Her ble det arrangert alt fra formelle middager med offisielle gjester fra fastlandet til støyende julebord for personalet og temafester. Det finnes fortsatt flere vandrehistorier blant lokalbefolkningen hvor det fortelles om en gang det ble arrangert en skikonkurranse i kjøkkentrappen, fra loftet og ned til kjelleren.
Fram til 1985 ble det servert tre komplette måltider hver dag på Funken. På den tiden hadde mange av de ansatte flyttet ut, men kom tilbake for måltidene sine. Kontorarbeiderne ved SNSKs administrasjonsbygg på Haugen spiste lunsj på Funken hver dag.
Den aller siste av det faste administrative personalet flyttet ut i 1985, og siden den gang har bygningen blitt brukt til innkvartering av besøkende, først de som besøker SNSK, og nylig turister.
Etter å ha drevet Funken i flere år, kjøpte Hurtigruten Svalbard AS bygningen av Store Norske i 1993. En omfattende oppussing startet umiddelbart, og inkluderte bygging av en ny fløy og en ekstra inngang, resepsjon, fellesområder, heis, bar og 20 nye dobbeltrom. I løpet av vinteren 1996-97 ble den opprinnelige fløyen totalrenovert, med sine unike suiter og temarom, samt de originale salongene og stuen. I samme periode ble det bygget fem nye dobbeltrom og en welnesssavdeling i første etasje i den nye fløyen.
I løpet av høsten 2017, for å feire 70-årsjubileet for bygningen, bestemte Hurtigruten Svalbard seg for å fortsette en større renovering av Funken, og returnerte den til sin plass som den mest elegante bygningen i Longyearbyen. De skapte den perfekte balansen mellom historie og modernitet. For å forbedre eksklusiviteten har alle rommene, restauranten og fasilitetene blitt fornyet på et førsteklasses nivå, som gjenspeiler den sterke historiske og kulturelle sjarmen til bygningen, kombinert med et snev av innovasjon og originalitet.